1 Reply Latest reply on Sep 12, 2017 2:28 PM by Sarah O'Meara

    jive: command not found

    kgururaja

      While installing Jive 9 in RHEL 7, we got  the below issue

       

      Installation Failed:

      --------------------------

      [root@JIVE9QA Downloads]# rpm -Uvh jive_sbs_employee-9.0.2.1.el7.x86_64.rpm

      Preparing...                          ################################# [100%]

      Preparing clean installation.

      Failed to create jive user 'jive' (exit code 12).

      Attempting to continue but expecting failure.

      /bin/chown: invalid user: ‘jive:jive’

      Failed to create host representation for jive user.

      Please manually add the user 'jive' with group 'jive'

      with default shell /bin/bash and home directory '/usr/local/jive', then

      re-install the RPM.

      error: %pre(jive_sbs-9.0.2.1_711_8500fd4-1.x86_64) scriptlet failed, exit status                                                                                         1

      error: jive_sbs-9.0.2.1_711_8500fd4-1.x86_64: install failed

      [root@JIVE9QA Downloads]#

       

      Resolved the issue by the adding the jive user manually

       

      manually add the user 'jive' with group 'jive':

      ----------------------------------------------------------

      [root@JIVE9QA home]# useradd -g jive jive

      [root@JIVE9QA home]# passwd jive

      Changing password for user jive.

      New password:

      Retype new password:

      passwd: all authentication tokens updated successfully.

       

      Jive Installation:

      ----------------------

      [root@JIVE9QA home]# rpm -Uvh jive_sbs_employee-9.0.2.1.el7.x86_64.rpm

      error: open of jive_sbs_employee-9.0.2.1.el7.x86_64.rpm failed: No such file or directory

      [root@JIVE9QA home]# cd ..

      [root@JIVE9QA /]# ls

      bin  boot  dev  etc  home  lib  lib64  media  mnt  opt  proc  root  run  sbin  srv  sys  tmp  usr  var

      [root@JIVE9QA /]# cd home

      [root@JIVE9QA home]# ls

      apcuser  jive  vtguser

      [root@JIVE9QA home]# cd vtguser

      [root@JIVE9QA vtguser]# ls

      Desktop  Documents  Downloads  Music  Pictures  Public  Templates  Videos

      [root@JIVE9QA vtguser]# cd Downloads/

      [root@JIVE9QA Downloads]# rpm -Uvh jive_sbs_employee-9.0.2.1.el7.x86_64.rpm

      Preparing...                          ################################# [100%]

      Preparing clean installation.

      Pre-install tasks complete.

      Updating / installing...

         1:jive_sbs-9.0.2.1_711_8500fd4-1   ################################# [100%]

      Writing installation version.

      Wrote installation version.

      Removing unused files...

      ...done.

      Fixing permissions..

      ...done.

      Fixing symlinks...

      ...done.

      Installing init script and logrotate...

      ...done.

      ********************************************************************

      *** Post-install tasks complete! To configure the Jive platform,

      *** become the jive user and run 'jive setup'.

      ********************************************************************

       

       

      [jive@JIVE9QA ~]$ jive setup

      bash: jive: command not found...

       

       

      On running the jive setup, failing the find the command jive. Can you please help on this